Itinerari 53 Lloelles del Llop

Distància:   4 kilòmetres
Altura màxima:  1.104 metres
Altura mínima:  975 metres
Ascensió acumulada:  129 metres
Descens acumulat: 145 metres
Temps:  1 hora 34 minuts
Cartografia (Institut Cartogràfic de Catalunya) full: 261-096

Excursió per visitar dos enterraments megalítics de la serra del Montsec de Meià. Damunt de l’indret conegut com la Serreta es troben dos túmuls funeraris coneguts com les Lloelles perquè la seva forma recorden les trampes de pedres fetes servir per caçar ocells, però al veure-les tan grans es pensaren que foren construïdes per caçar llops. Per facilitar el ràpid accés a aquest indret es proposa fer una part de l’excursió en cotxe a través de la pista del camí del Montsec.

Inici Deixar el cotxe a l’entorn de Sol Nari al costat de la pista del camí del Montsec. Seguir en direcció cap a Rúbies. 

3 minuts Font del Nari. Anar al camp que hi ha la seva esquerra que davalla cap al barranc del riu Merler. Travessar el camp i al final a l’esquerra seguint un caminoi es passa el barranc del riu Merler i es puja cap a capdamunt del que és la Serreta on es troba el camí que segueix la serra en direcció a l’ermita del Puig de Meià i que és el camí vell de Meià.

16 minuts Dolmen I la Lloella del Llop. A uns pocs més de cincents metres de caminar per capdamunt de la serra s’arriba al primer dolmen. Aquest està envoltats d’una alzina i pràcticament alineat en el camí que es porta. Hi ha una fita que indica el seu lloc.

23 minuts. Dolmen II de la Lloella del Llop. A uns tres-cents metres més avall i al costat del camí de la serreta i lleugerament apartat a la dreta del camí es troba el segon dolmen.

40 minuts Al cap de la Serreta abans de començar a descens vers la cabana d’en Pansot. Vista del conjunt del puig de Meià. Des d’aquest punt es emprèn el retorn.

55 minuts Passar al costat del Dolem II de la Lloella del Llop.

1 hora 2 minuts Passar al costat del Dolem I de la Lloella del Llop. Baixada cap al barranc del riu Merler.

1 hora 14 minuts Creuar el barranc del riu Merler

1 hora 17 minuts Seguir pel que sembla un camí, que podria ser el camí vell de Meià fins trobar a la pista camí del Montsec davant d’una pollancre. Una mica més amunt hi ha una cova amb un petit replà d’una excavació

1 hora 31 minuts El retorn es fa baixant una estona per la pista del camí del Montsec

 

Fitxa de la gràfica de la ruta: Itinerari 53 Lloelles del Llop gràfica

Fitxa de la gràfica del perfil : Itinerari 53 Lloelles del Llop perfil

Tracks en format gpx i kmz

 

Nota bene

Hi ha un primer dibuix del dolmen I de la Lloella del Llop fet per Lluís Marià Vidal l’any 1893  publicat a l’Acadèmia de Ciències de Barcelona. Una lloella és un dispositiu format per diverses lloses i troncs per caçar animals. Normalment són petites trampes per atrapar ocells. En veure una obra tan enorme, la gent del país va creure que era per caçar bèsties grosses i la van anomenar la “lloella del llop“.

Dolmen I de la Lloella del Llop. És el sepulcre megalític més conegut de tots els sepulcres megalítics del Montsec. Fou excavat l’any 1972 per Joan Maluquer de Motes i Miquel Cura. En aquesta excavació es trobà ceràmica molt fragmentada corresponent a uns 5 vasos. La majoria dels fragments estaven fabricats a mà, excepte 6 petits fragments fets a torn que pertanyien a una vaixella del segle XVIII, mostra de la reutilització del sepulcre. També es trobaren sis contes discoidals de cardium de diametres d’entre 5 i 10mm. Els objectes metàl·lics són escassos, un fragment de conta tubular plana de bronze, un anell i un espiral de bronze. De l’edat del ferro destacar dos puntes de cap quadrat de ferro.

Dolmen II de la Lloella del Llop. Aquest sepulcre fou excavat l’any 1972 per Joan Maluquer de Motes i Miquel Cura. Com a objectes decoratius de petit tamany es trobaren un tros de còdol perforat, una conta cilíndrica de pedra de petites dimensions, tres dentaliums i 12 contes discoidals de pecten de diàmetres entre 7 i 3 mm. Com objectes metàl·lics es trobaren dos anells de bronze i una petita conta del mateix metall, un fragment de cadena de bronze i una arracada de plata. Superficialment s’hi ha trobat alguns petits fragments ceràmics. Les excavacions de 1972 aportaren sis fragments de ceràmica del tipus vas campaniforme amb decoració de bandes puntejades. La pasta d’aquests vasos es dura i presenta petits grans de quars com a desengreixant, la seva superfície exterior presenta el color roig característic d’aquesta ceràmica. També s’identificaren fragments de vas llis i de vasos carenats amb nansa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s