Itinerari 6 – Cova de l’aigua

Distància: 2 km800 metres
Altura màxima: 1161 metres
Altura mínima:  1087 metres
Ascensió acumulada:   191 metres
Descens acumulat:    173 metres
Temps: 2 hores
Cartografia (Institut Cartogràfic de Catalunya) full:  262-095

La cova de l’Aigua es troba abocada al damunt de la carretera del pas Nou. El seu accés s’efectua a través del Pelat. Les torres elèctriques i alguns dels búnquers de la Guerra Civil proporcionen les referències acurades per arribar-hi ràpidament. L’interès d’aquesta cavitat és la seva estructura i l’existència d’unes petites basses d’aigua en el seu interior.

Inici (1).  La sortida es fa des de Vilanova de Meià. S’agafa la carretera de l’Hostal Roig (L-913) fins al pla de les Forques. Punt on s’acaba el terme municipal de Vilanova de Meià i comença el de Sant Salvador de Toló tal com indiquen els cartells. En aquest punt es deixa la carretera esfaltada i s’gafa la pista que porta cap a la carretera de Sant Salvador de Toló dita també carretera del pla de les Forques. A uns cinc-cents metres surt quasi perpendicularment una nova pista a la dreta (camí del Pelat). S’agafa aquesta pista que, a través d’un bosc permet un fàcil accés al Pelat. Es tracta d’una pista per la qual passa un GR perfectament senyalitzat. Després de recorrer uns 2,2 km. s’arriba al peu d’un torre elèctrica. Aquesta torre es distingeix per tenir, és l’única que no té en aquest indret, un bola vermella a dalt de tot. La torre s’identifica també amb el número L- 151 escrit en el ciment d’una de les seves bases. Cal deixar el cotxe aquí.

A partir d’aquest punt cal orientar-se cap a sud i identificar les altres torres elèctriques. De forma clara se’n veuen dues. Cal dirigir-se cap a la tercer torre elèctrica. Pot seguir-se a peu per la pista. Aquesta, després de varis revolts porta a la tercera torre elèctrica. Un altre camí es avançar cap al sud-oest. En direcció a l’extrem del singlo del Pelat. Es camina per un territori de matolls i arbusts baixos.

4 m (2). Primer contacte amb trinxeres i restes d’edificacions. Això serà una constant en tota aquesta zona perquè durant la guerra civil a dalt del Pelat hi havia la defensa del Pas Nou. Ràpidament es troba un petit i tènue corriolque permet anar avançant.

14 m. (3). Es passa a prop de la segona torre elèctrica. Durant tota l’estona es té una vista formidable de la Roca dels Arcs. Primer es veu la pendent de la seva vessant Nord i a mesura que s’avança apareix l’impressionant verticalitat de la cara sud. Veient aquesta abrupta transició es comprèn que aquest massís rebés el nom de Montsec. La caiguda vertical de la paret de la Roca dels Arcs evidencia la forma seca i tallant d’aquetes roques. Des d’aquest indret es veu també el conjunt de serretes que integren la zona de l’ermita de Meià i la seva transició amb tota la resta del Montsec.

41m (4). Abans d’arribar a la tercer torre el corriol porta, després de seguir per damunt d’alguna trinxera, a un búnquer de dues espitlleres que es conserva bastant bé (31T  x=337727  y=4654518, 1147 metres. Situats enfront al búnquer i mirant en direcció oest es troba la primera fita que indica el camí de baixada cap a la cova de l’Aigua.

El camí de baixada cap a la cova primer gira cap a Sud-Oest i després gira cap a nor-oest. Es un camí de forta pendent i ben marcat per un seguit de fites que porten fins la mateixa entrada a la cova. Es fa un descens d’uns 70 metres per un camí estret ben traçat i ben marcat per les fites. El camí només té un punt, un parell de metres, que queda relativament molt a prop de l’estimball que cau damunt del Pas Nou. Si es té alguna recança per passar per aquest punt, pot acostar-se a la paret del singlo on hi ha un petit pas, més ple de vegetació, però que dóna més seguretat.

1 hora 5 minuts (5). Arribada a la cova de l’Aigua (31T  x=337646  y=4654523, 1078 metres). La cova es troba pràcticament a la vertical del búnquer i a mitja paret del penya-segat del cingle que s’abat sobre el Pas Nou.

Aquesta cova té una gran entrada, estreta en un extrem i ample en l’altre. L’accés dóna pas a una galeria de 8-10 metres d’ample que crea un ampli vestíbul. La cova té un total de 40 metres de llargada, (Cortés). Una de les característiques d’aquesta cova és que el se recorregut s’enfila progressivament. A la part final hi ha unes petites basses que poden trobar-se plenes d’aigua.

Es comenta que durant la guerra civil els soldats aquarterats al Pelat baixaven a aquesta cova a cercar aigua.

La tornada és pel mateix camí a través de la identificació del sistema de fites.

1 hora 25 minuts (4) Búnquer. Des del búnquer cal anar a trobar la tercera torre elèctrica. Cal anar seguint per sobre el complex sistema de trinxeres d’aquesta zona. La tercera torre està al costa d’una sèrie de trinxeres que finalitzen a la seva base. En la base sud-oest de la torra hi ha la inscripció PN 153. Des d’aquesta torre cal seguir ara per la pista del camí petroler del Pelat fins el lloc on s’ha deixat el cotxe.

1 hora 40 minuts (6) Cruïlla amb la pista que va a la finca del Bon Repós. Aquest camí es feu per anar a recollir llenya en els boscos del terme municipal de Vilanova de Meià.

2 hores. Final de l’excursió

Dibuix itinerari Itinerari 6 Cova de l’aigua – Bon Repos itinerari

Perfil de les alçades de l’itinerari Itinerari 6 Cova de Aigua perfil

Tracks de l’itinerari formats gpx i kml

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s