Itinerari 23 – Recerca del castell de Sant Esteve del Montsec

 

Distància:   3km 900 metres
Altura màxima:  1.026 metres
Altura mínima:  967 metres
Ascensió acumulada:  107 metres 
Descens acumulat: 105 metres
Temps:  1 hora 23 minuts
Cartografia (Institut Cartogràfic de Catalunya) full: 260-97

Es una petita passejada per l’entorn de la vall de Meià on es troben tots els castell. En aquest cas el punt d’origen de l’excursió es coll d’Orenga i es va a un petit coll des d’un surten tres serretes en cada una de les quals hi ha restes de castells i també es la capçalera de la Vall d’Ariet.

L’interès d’aquesta sortida, breu en el seu recorregut, és endinsar-se en una de les zones de la coma de Meià més rica en castells i cases fortificades. Hi varis itineraris dedicats a visitar aquests indrets. El que ara ens ocupa és una passejada per un indret en el qual hi ha unes ruïnes no identificades i que, pels seus indicis, podrien correspondre a les restes d’alguna casa fortificada o castell. Tots els castells i cases fortificades d’aquesta contrada estan trobats i identificades excepte un: el castell del terme de Sant Esteve del Montsec.

0:00 Sortida del coll d’Orenga pel camí dels Solers.

0:25 minuts Coll al capdamunt de los Solers. Es la trobada de tres serres. En la queda més a ponent hi ha les restes del Castell d’Orenga; en la serra més al nord es troba la Casa forta de Rocaspana, coneguda també com a torre de Mataperunya, Castellet de Baix  o torre d’en Jaumet. Al final d’aquesta serra hi ha el corral de Mataperunya. Hi ha una tercera serreta que queda més orientada a llevant i és la que cal pujar-hi des del coll directament.

0:31 minuts Restes d’una edificació i un forat que és una sitja. Tot es troba al capdamunt d’un turonet ( cota de1.000 metres) on hi ha un gran acumulació de pedres escampades tot i que s’intueix una certa ordenació. Es distingeixen tres parets paral·leles d’un gruix de 1,20 metres separades uns tres metres entre la primera (al nord) i la segona, i uns dos metres entre la segona i la tercera (al sud).

Al peu del turó, a la vessant sud, hi ha les restes d’una casa o cabana. En el mapa topogràfic de l’Instituc Cartogràfic de Catalunya està dibuixada aquesta cas a la cota 981 sota al topònim dels Castellets.

Es baixa lleugerament per arribar a un petit collet i es puja per la carena del serradet.

0:33 minuts Restes de dues barraques. A partir d’aquest punt s’inicia un gran acumulació de pedres de varis centenars de metres on semblen distingir-se parets i murs de contenció d’una pista. Probablement tot són les restes de la Guerra Civil.

0:43 minuts Punt més elevat del serrat.

0:47 minuts Extrem del serrat. Es busca un abaixador per accedir al peu del serrat on es veu una pista. Es baixa per la part de llevant del serrat. Per sota d’aquest serrat, en la seva vessant sud hi ha restes de petites barraques que semblen estances construïdes durant la Guerra Civil.

1 hora 5 minuts De nou en el petit collet en el serrat. Es dona un tomb per un turó petit situat al nord d’on venim. Es retorna cap al punt d’inici de la sortida.

1 hora 23 minuts Final en el coll d’Orenga

Nota bene

Es coneix l’existència del castell de sant Esteve per varis documents, però fins ara no s’ha pogut ubicar. Es pensa que la quadra de Vallferines, on hi ha la torre de l’Espinal i la quadra de la Coscollera, de la qual en queden vestigis de les seves cases tapades ara pel bosc, formaven part de Sant Esteve del Montsec. Però es desconeix on estava el castell i el poble de Sant Esteve esmentats en els documents.

¿Tenen relació les ruïnes trobades en aquest turó amb Sant Esteve del Montsec?. Caldria que algun arqueòleg excavés i a partir de la seva opinió fonamentar la hipòtesi de la ubicació d’aquest indret.

Fitxa de la gràfica de la ruta: Itinerari 23 – Recerca del castell de Sant Esteve del Montsec gràfica
Fitxa de la gràfica del perfil : Itinerari 23 – Recerca del castell de Sant Esteve del Montsec perfil
Tracks en format gpx i kml

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s